Ranní surfování v Caparica a Espresso
6:45, budík zvoní. Venku je tma a já ležím ve svém autobuse. Sakra, tady pod mou dekou je teplo a útulno. Vlastně bych za těchto podmínek dál spal, ale na dnešní ráno jsou podle předpovědi dobré vlny. 3 stopy za 14 sekund a 6 km/h snadnější na moři. Za dunou to už tiše bublá. Předpověď mi dnes nedává na výběr.
Pro jistotu ještě jednou kontroluji surfovou předpověď, abych svou vyhřátou jeskyni neopustil nadarmo. Vypadá to slibně. Nafouknutí se přes noc znovu zvýšilo a nyní jsme na 4 stopách. Okamžitě bych měl očekávat čisté vlny vysoké od boků až po hlavu. Sundal jsem ze sebe deku a otevřel boční dveře. Přichází chladný, vlhký vzduch. Vklouznu do rouna a vypadnu. Země je studená. Mírný pobřežní vítr potvrzuje předpověď a slibuje čistý příboj. Jsem mírně vzrušený. Pořád je tma. Tady na parkovišti Caparica, na úseku pláže kousek za Lisabonem, se toto říjnové ráno stále nic neděje. O obrovské parkoviště se dělím s několika auty, několika karavany a poslední skupinkou veselců, kteří se potácejí domů z plážových klubů. Dalších 30 minut se nerozsvítí, takže na rychlou kávu je ještě dost času.
První káva, tolik času musí být
Mocha, picopresso nebo filtrovaná káva? Moje dnešní volba je Picopresso z Wacaca. Potřebuji rychlé vyzvednutí pro dnešní surfování. K tomu potřebuji horkou vodu, 16 g mletého materiálu a samozřejmě Picopresso. Když cestuji, vždy s sebou nosím svou váhu Timemore Black Mirror Nano. To používám k prvnímu vážení fazolí. Sítko Picopresso pojme 16 gramů.
Ranní ptáče mele espresso
Na mletí používám ruční mlýnek Timemore C3 Pro. Nastavil jsem toto o 2 kliknutí hrubší od nejjemnějšího stupně mletí. To mi umožňuje vykouzlit prvotřídní cremu s většinou fazolí. Dnes k snídani: zrnko Fortissimo z pražírny kávy Müller v Bodenheimu. 60% Arabica, 40% Robusta, tmavá pečeně, čokoládové aroma. První dnešní rozcvičku po namletí fazolí už mám za sebou. V mém autobuse je slibná vůně čerstvě namleté kávy. Picopresso se rychle naplní, temperuje a sešroubuje. Už se mi vaří i voda. Naplnit Pico, našroubovat a po pár silných stlačeních mi do šálku teče krémové espresso. Téměř dokonalá crema mi vykouzlí úsměv na tváři. A také dobře chutná.
Díky své malé jednotce na espresso teď vlezu do svého ještě mokrého a studeného neoprenu, poněkud zahřátý. Teď už jen trochu vosku na prkno, opalovací krém a zinek na obličej a jde se. Nad městem v pozadí pomalu stoupá první světlo. Je nejvyšší čas, abych se ponořil do vody.